Asgari Ücret Ne Kadar? 2023

Asgari ücretli çalışanların yanı sıra iç piyasada fiyatları doğrudan etkileyen memur, emekli maaşı ve yan haklar ile asgari ücret fiyatlarına yapılan ara zamlar için gözler toplantıya çevrildi.

Haziran 17, 2023 - 09:59
Ocak 24, 2024 - 12:21
 0  66
Asgari Ücret Ne Kadar? 2023

Milyonlarca vatandaşın beklediği asgari ücrete geçici zam için toplanacak olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun kararı için nefesler tutuldu. Asgari ücretli çalışanların yanı sıra iç piyasada fiyatları doğrudan etkileyen memur, emekli aylıkları ve yan haklar ile asgari ücret fiyatlarına yapılan ara zamlar için gözler toplantıya çevrildi. Peki Temmuz asgari ücreti ne zaman açıklanacak? 2. toplantı yapıldığında zam oranları ve ara maaş hesaplamaları ile diğer tüm soruları Asgari Ücret Tespit Komisyonu masasından takip ediniz.

Temmuz 2023 Asgari Ücret Belirlendi mi?


7 milyon vatandaşı doğrudan, diğer tüm vatandaşları dolaylı olarak etkileyecek asgari ücrete geçici zam için görüşmelere başlandı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ilk toplantı tarihini 13 Haziran 2023 olarak açıklamasının ardından masada görüşülecek rakamlar en çok merak edilenler arasında yer aldı.

Asgari ücrete yapılan ara zam ilk kez Temmuz 2022'de uygulandıktan sonra enflasyondaki dalgalanmalar nedeniyle 2023'te ara zam yapılmasına karar verildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Temmuz ayında memur maaşlarına yapılan zam ile birlikte asgari ücrette de iyileştirme yapılacağını açıklamasının ardından ara zam için heyecanlı bekleyiş başladı. TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol, asgari ücret artışının açıklandığı tarihte yaptığı konuşmada, "Umarım bir anlaşmaya varabiliriz. Asgari ücreti bayramdan önce belirlemeyi hedefliyoruz."

İstihdama engel olmayacak, işçi ve işverenlerin beklentilerini karşılayacak bir rakam belirlemeye çalışacaklarını vurgulayan Akkol, konuşmasına şu ifadelerle devam etti: "TİSK'in görüşünü Sayın Bakana sunduk. Teknik ve teknik olmayan var. Şahsi arzum tatil dönemi başlamadan kurumumla bu süreci tamamlamaktır.”

Tisk Açıklamasının Ardından Hükümetten Açıklama


Kritik Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısı öncesi Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'dan bir açıklama geldi. Yılmaz, ekonomi planında önceliğin enflasyon olduğunu belirttikten sonra şu açıklamalarda bulundu:

“Temmuz ayında asgari ücretle ve çalışan emeklilerle çalışacağımızı söylemiştik. Adımlarımızı atmaya başladık. Asgari ücretle ilgili toplantılar başlayacak. Burada 3 kesim var. İşçiler, işverenler ve kamu sektörü var. Müzakereler üç taraf arasında yürütülecek. Bu üç tarafın bir anlaşmaya varacağını umuyoruz. Genel görüşümüzü şu şekilde ifade edebilirim. Cumhurbaşkanımız göreve geldiği günden beri enflasyon karşısında işçinin alım gücünün erimesine izin vermemiş, işçinin yanında olmuştur. Aynı yaklaşımı göreceğiz. Rekabet gücümüz, istihdam artışı gibi konular gündemimizde olmaya devam edecek. Tüm kesimlerin memnuniyeti dikkate alınarak dengeli bir şekilde değerlendirilmeye devam edeceğiz.” Konuyla ilgili diğer haberleri buradan takip edebilirsiniz.

Yasa gereği işçi, işveren ve devlet temsilcilerinden beşer kişi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu oluşturulur. Komisyon, yeni asgari ücretin belirlenmesi çalışmaları kapsamında uygulamalı olarak Aralık ayında 4 kez toplanıyor. Başkanlığını Bakanlıkça belirlenen üyelerden birinin oluşturduğu komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanır ve çoğunluk oyu ile karar verir. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu partinin çoğunluğa sahip olduğu kabul edilir. Ancak 2022 yılında yapılan ara zamda komisyon 2 kez toplanmış ve toplantıların ardından oy birliği ile karar verilmişti. Böylece 1 Temmuz 2022 tarihinden itibaren geçerli olarak asgari ücret, brüt 6 bin 471 TL, net 5 bin 500,35 TL olarak belirlendi. Bu rakamla birlikte, 2022 Ocak dönemine göre net asgari ücrette yaklaşık yüzde 30 oranında artış yapıldı.

Temmuz'da Asgari Ücret Ne Kadar Artacak?


İlk 6 aylık enflasyonun asgari ücrete yansıması halinde halen 8 bin 506 lira 80 kuruş olan net asgari ücret bu tahmine göre 10 bin 329 lira 80 kuruşa çıkacak. Refah payı eklenirse, artış yüzde 30 veya 35'e ulaşacak. Geçen yıl temmuz ayında olduğu gibi yüzde 30'luk bir ara zam yapılırsa net asgari ücret 11 bin 58 liraya çıkacak. Yüzde 35'lik zam net asgari ücreti 11 bin 484 liraya getirecek. Bu arada asgari ücretten vergi alınmaması devam edecek.

Bu İçeriğe Tepkiniz Nedir?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow

Web Haberci Web Haberci, yeni bilgilerin, haberlerin ve mesleki yeniliklerin insanların yaşamlarında öğrenmelerine ve gelişimlerine katkı sağladığını biliyor.