Yeşil Enerji Dediler Kirli Yakıta Döndüler

Enerji krizi Avrupa'nın lokomotif ekonomisi Almanya'da kirli yakıt kömürünün geri dönüşünü tetikliyor. Avrupa'nın en büyük ekonomisi enerji krizinin üstesinden gelmek için kirli yakıta yönelirken, kömür bu yıl Almanya'da tarihi geri dönüşünü kutluyor. Alman istatistik ofisi Destatis'e göre, 2021'in üçüncü çeyreğinde yüzde 31,9 olan Temmuz ve Eylül ayları arasında Alman elektrik şebekelerine aktarılan elektriğin üçte birinden fazlası (%36,3) termik santrallerden geldi.
Hükümetin bazı üst düzey bakanlıklarının başını çeken Alman Yeşiller Partisi tarafından uzun süredir şeytanlaştırılan kömürün 2030 yılına kadar aşamalı olarak kaldırılması planlanıyordu. Ancak Rusya'nın Ukrayna ile savaşı ve gaz ihracatının kısıtlanması, yeniden kömürün tercih edilmesine yol açtı.
Kömüre zorunlu 'U dönüşü'
Destatis'e göre, Temmuz-Eylül ayları arasındaki üç aylık dönemde kömürden elektrik üretimi yıllık %13,3 artışla 42,9 teravat saate (TWh) ulaşırken, Almanya'nın toplam elektrik üretimi 118,1 TWh, aynı döneme göre %10 oldu. 2021 döneminde yüzde 0,5 düştü. Düşük rüzgar ve hidroelektrik üretimi nedeniyle, yüksek fiyatlara rağmen gaz üretimi bir miktar artarken, üçüncü çeyrekte yerli nükleer enerji üretimi düştü.
Bunun nedeni, Almanya'nın Japonya'daki Fukushima nükleer felaketinin ardından bu teknolojiyi rafa kaldırma ve altı yerine yalnızca üç reaktörü çalışır durumda bırakma girişimlerinden kaynaklanıyordu.
Kapatılan veya rezervde tutulan bazı kömürlü termik santraller, gaz kıtlığı tehdidiyle bu yıl Avrupa'da piyasaya yeniden girdi, ancak çoğu ülkede sınırlı bir ölçüde.
Almanya kömür tüketiminde lider
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), küresel kömür tüketiminin bu yıl 8 milyar tonun üzerinde rekor seviyeye ulaştığını ve Almanya'nın 2021'e kıyasla %19 veya 26 milyon ton artışla en yüksek seviyeye sahip ülkelerden biri olduğunu bildirdi. Planlandığı gibi 1,6 GW linyit yakıtlı elektrik santralini 2022 sonuna kadar kapatmak yerine, Alman hükümeti Mart 2024'e kadar üretime izin veren bir muafiyet yayınladı.
Destatis'in istatistik toplamaya başladığı 1990 yılından bu yana, 2022'nin Almanya'nın Fransa'ya net elektrik ihracatçısı olacağı ilk yıl olacağı belirtiliyor.
Bu İçeriğe Tepkiniz Nedir?






