Radyatörlerden Hava Nasıl Alınır?

Radyatör havasının alınması, bir ısıtma sistemi olan radyatörlerde veya peteklerde biriken hava kabarcıklarının uzaklaştırılması işlemidir.

Aralık 19, 2022 - 13:28
Haziran 14, 2024 - 18:24
 0  62
Radyatörlerden Hava Nasıl Alınır?

Kış ayları geldiğinde birçoğumuz radyatörlerdeki havanın nasıl atılacağı sorusunu soruyoruz. Radyatörden havanın alınması sanıldığı kadar zor değildir. Ayrıca herhangi bir özel ekipman gerektirmez. Yazımızı okuduktan sonra radyatörlerin havasını rahatlıkla alabilirsiniz. Radyatörler, kombinin sirküle ettiği sıcak suyun odaları ısıtmasını sağlar. Bazı durumlarda radyatör ısınmıyorsa veya radyatörün alt kısmı ısınmıyorsa sorun var demektir.

Isıtılmayan doğalgaz radyatöründe ilk yapılması gereken vanaların kontrol edilmesidir. Vanalar saat yönünün tersine açılır. Kapalıysa, açtığınızda radyatör ısınır. Kazan basıncı kontrol edilir. Basınç belirli bir seviyenin altına düşerse kombi arızalanır. Göstergeye bakana kadar kombinin arızalı olduğu fark edilmiyor. Kazanın alt kısmında bulunan hidrofor vanası açılarak su ilave edilir.

Peteklerin hava yaptığı nasıl anlaşılır?


Radyatörlerde biriken hava, ısıtma sisteminin verimliliğini azaltabilir. Hava biriktiğini anlamak için bazı belirtiler vardır. İlk olarak peteklerin üst kısımlarında bir gurultu ya da su sesi duyulabilir. Diğer bir gösterge ise peteklerin üst kısımlarının sıcak olmayıp alt kısımlarının sıcak olmasıdır. Radyatörlerin bazı kısımları ısınmıyorsa veya tamamen soğumuşsa bu durum hava birikimi olabileceğini gösterir. Isıtma sistemi çalışırken odaların istenilen sıcaklığa ulaşamaması da radyatörlerde hava biriktiğinin habercisi olabilir.

Bu durumda hava tahliye vanalarının kontrol edilmesi ve gerektiğinde havanın alınması önemlidir. Daha etkili bir ısıtma sistemi sağlamak için radyatörlerin düzenli kontrolü önemlidir.

Günümüzde hemen hemen tüm evlerde kombi bulunmaktadır. Kombi ile ısıtmak için radyatörlere ihtiyacımız var. Peteklerin farklı türleri vardır. Bu petek türlerine bağlı olarak ısıtma verimli veya verimsiz olabilir. En yaygın kullanılan petek türü panel peteklerdir. Panel peteklerin avantajlarından biri de ince olması dolayısıyla yerden tasarruf sağlamasıdır ve şık görünümünden dolayı tercih edilmesi doğaldır.

Isıtma sisteminde hava mı toplanıyor?


Isıtma sistemindeki hava, su eklendiğinde su ile birlikte sisteme girer. Isıtma sistemi ilk kurulduğunda sisteme hava girebilir. Isıtma sistemine giren hava, suyun etkisiyle radyatörlerde birikir. Peteklerde biriken hava sudan daha hafif olduğundan peteklerin üst kısmında toplanır. Peteklerin içerisinde hava olduğu için peteklere gelen su üst kısımlarda hava olduğundan peteklere ulaşamaz. Peteklerin üst kısımlarına su ulaşmadığı için peteklerin üstü soğur. Bilgilerin en önemli kısmı hassasiyetle hazırlanıyor.

Petek havası nasıl giderilir?


Petek havalandırma, bir ısıtma sistemi olan radyatörlerde veya peteklerde biriken hava kabarcıklarının giderilmesi için yapılan bir işlemdir. İlk adım olarak ısıtma sistemi soğukken sistemin tamamen kapatılması önemlidir. Daha sonra peteklerin üst kısımlarında bulunan hava tahliye vanaları kullanılarak hava tahliye edilir. Bu valfler özel bir anahtarla veya basit bir tornavidayla açılır. Petek havası genellikle duyulabilir bir çıkış yapılarak dışarı atılır. Vana altında bulunan küçük kapak yardımıyla su sızıntıları önlenir.

İşlem tamamlandığında vanalar sıkıca kapatılarak ısıtma sistemi tekrar devreye alınır. Radyatör havasının alınması daha etkili ısı dağılımı sağlar ve ısıtma sisteminin verimini arttırır. Bu bakım işlemi daha fazla enerji tasarrufu ve uzun ömürlü bir ısıtma sistemi sağlar.

Bu İçeriğe Tepkiniz Nedir?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow

Web Habercisi Web Haberci, yeni bilgi, haber ve mesleki yeniliklerin insanların yaşamlarında öğrenme ve gelişmelerine katkıda bulunduğu bilinciyle, toplum odaklı, profesyonel bir yaklaşım benimsemektedir.