Enerji Krizi Yeni Başlıyor Olabilir

Rusya'nın doğalgazı kesmesinin ardından Avrupa'da yaşanan enerji sorunu, depoların dolmasıyla olumlu ilerlerken, kriz daha yeni başlıyor olabilir.

Aralık 19, 2022 - 12:08
Haziran 14, 2024 - 18:31
 0  71
Enerji Krizi Yeni Başlıyor Olabilir

Uzmanlar uyarıyor: Enerji krizi daha yeni başlıyor olabilir. Rusya'nın doğalgazı kesmesinin ardından Avrupa'da yaşanan enerji sorunu, depoların dolmasıyla olumlu yönde ilerliyor. Ancak uzmanlar, gelecek yıl başta Çin olmak üzere Asya'dan gelen talebin artacağını ve rekabetin uzun yıllar sürecek bir enerji krizine yol açabileceğini öngörüyor. Avrupa, Ukrayna savaşının neden olduğu enerji açığı nedeniyle yaklaşık 1 trilyon dolarlık enerji maliyetiyle sarsılırken, son onyılların en büyüğü olma potansiyeline sahip krizin daha yeni başlıyor olabileceği değerlendiriliyor. Avrupa, bu kıştan sonra gaz rezervlerini Rusya'dan gelen çok az gazla veya hiç gaz olmadan yenilemek zorunda kalacak ve bunun tanker taşımacılığındaki rekabeti yoğunlaştırması bekleniyor.

Bloomberg HT'de yer alan habere göre, bölge ülkeleri sıvılaştırılmış doğalgaz ithalatına yönelik daha fazla tesis devreye alsa da doğalgazın ABD ve Katar gibi ülkelerin ilave üretim kapasiteleriyle karşılanacağı hesaplanıyor. Bu tarihe kadar hazır olmayın. Yıl 2026 ve bu nedenle pazarın bu tarihe kadar sıkı kalması bekleniyor. Bu da yüksek enerji maliyetlerinden kaçış olmadığını gösteriyor.

OHAL yıllarca sürebilir


Brüksel düşünce kuruluşu Bruegel, 700 milyar dolardan fazla hükümet yardımının işletmelerin ve tüketicilerin zararın çoğundan kaçınmasına yardımcı olduğunu, ancak olağanüstü halin yıllarca sürebileceğini söyledi. Ülkelerin faiz artırımına gitmesi ve yavaşlayan ekonomilerin resesyona girmesi muhtemel görünse de milyonlarca hane ve işletmeye yapılan yardımların uzun süre sürdürülmesi mümkün görünmüyor. S-RM Consulting Direktörü Martin Devenish şunları söyledi: Kurtarmalar, hibeler vb. Tüm faktörleri topladığınızda, bu gülünç derecede büyük bir paradır. "Gelecek yıl hükümetlerin bu krizi yönetmesi çok daha zor olacak" dedi.

AB ülkelerinin yarısı borç limitlerini aştı


Avrupa'da hükümetlerin mali kapasitesi zaten zorlanıyor. Avrupa Birliği üyesi ülkelerin yarısının borcu, Birliğin sınır olarak belirlediği Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın yüzde 60'ını aşıyor.

Bloomberg'in piyasa verilerini derleyerek ortaya çıkardığı 1 trilyon dolarlık miktar, tüketiciler ve işletmelerin enerji maliyetlerinin düzeyine dikkat çekerken, bu rakamın bir kısmı sağlanan yardım programlarıyla dengelendi. Bruegel, Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) bu ay yayınladığı raporda talep ve fiyat artışlarına ilişkin benzer tahminlerde bulunduğunu belirtiyor.

Geçtiğimiz yaz rekor fiyatlara rağmen, tankları doldurma yarışı şimdilik arz üzerindeki baskıyı hafifletmiş gibi görünüyor, ancak dondurucu havalar Avrupa'nın enerji sistemini bu kış ilk gerçek testine tabi tutacak. Alman elektrik şebekesi yetkilisi geçen hafta yeterli miktarda gaz tasarrufu sağlanmadığı ve tüketim seviyeleri de dahil olmak üzere beş temel göstergeden ikisinin kritik seviyelere ulaştığı konusunda uyardı.

Bu İçeriğe Tepkiniz Nedir?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow

Web Haberci Web Haberci, yeni bilgilerin, haberlerin ve mesleki yeniliklerin insanların yaşamlarında öğrenmelerine ve gelişimlerine katkı sağladığını biliyor.