Enerji Krizi Yeni Başlıyor Olabilir
Rusya'nın doğal gaz arzını kesmesinin ardından Avrupa'da yaşanan enerji sorunu, depoların dolmasıyla olumlu yönde ilerliyor. Ancak uzmanlar uyarıyor: Enerji krizi daha yeni başlıyor olabilir.

Uzmanlar uyarıyor: Enerji krizi yeni başlıyor olabilir. Rusya'nın doğal gaz arzını kesmesinin ardından Avrupa'da yaşanan enerji sorunu, depoların dolmasıyla olumlu yönde ilerliyor. Ancak uzmanlar, önümüzdeki yıl başta Çin olmak üzere Asya'dan gelen talebin artacağını ve yaşanacak rekabetin uzun yıllar sürecek bir enerji krizine yol açabileceğini tahmin ediyor. Avrupa, Ukrayna savaşının yol açtığı enerji açığında yaklaşık 1 trilyon dolarlık enerji maliyetiyle sarsılırken, son on yılların en büyüğü olma potansiyeline sahip krizin yeni başlıyor olabileceği değerlendiriliyor. Avrupa, bu kıştan sonra Rusya'dan çok az veya hiç gaz tedarik etmeden gaz rezervlerini yenilemek zorunda kalacak ve bunun tanker taşımacılığındaki rekabeti yoğunlaştırması bekleniyor.
Bloomberg HT'de yer alan habere göre, sıvılaştırılmış doğal gaz ithalatı için bölge ülkeleri daha fazla tesisi devreye alsa da ABD ve Katar gibi ülkelerin ek üretim kapasitelerinden karşılanacağı hesaplanan doğalgaz, Bu tarihe kadar hazır olmayın. Yıl 2026 ve dolayısıyla piyasanın bu tarihe kadar sıkı kalması bekleniyor. Bu da yüksek enerji maliyetlerinden kaçışın olmayacağını göstermektedir.
OHAL yıllarca sürebilir
Brüksel'deki bir düşünce kuruluşu olan Bruegel, 700 milyar doları aşan devlet yardımının işletmelerin ve tüketicilerin zararın çoğundan kaçınmasına yardımcı olduğunu, ancak olağanüstü halin yıllarca sürebileceğini söyledi. Ülkelerin faiz artırımına gitmesi ve yavaşlayan ekonomilerin resesyona girmesi muhtemel görünse de milyonlarca hane ve işletmeye yapılan yardımın uzun süre sürdürülmesi mümkün görünmüyor. S-RM Danışmanlık Direktörü Martin Devenish şunları söyledi: “İyileştirme paketleri, hibeler gibi tüm faktörleri topladığınızda gülünç derecede büyük bir para. Gelecek yıl hükümetlerin bu krizi yönetmesi çok daha zor olacak” dedi.
AB ülkelerinin yarısı borç limitlerini aştı
Avrupa'daki hükümetlerin mali kapasiteleri şimdiden zorlanmaya başladı. Avrupa Birliği'ne üye devletlerin yarısının borcu, birliğin limit olarak belirlediği Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın yüzde 60'ını aştı.
Bloomberg'in piyasa verilerini derleyerek ortaya çıkardığı 1 trilyon dolarlık miktar, tüketiciler ve işletmeler için enerji maliyetlerinin düzeyine dikkat çekerken, bu rakamın bir kısmı sağlanan yardım programları ile dengelendi. Bruegel, Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) bu ay yayınladığı bir raporda talep ve fiyat artışı ile tahminlerine benzer öngörülerde bulunduklarını belirtiyor.
Geçen yaz rekor fiyatlara rağmen, tankları doldurma yarışı arz üzerindeki baskıyı şimdilik hafifletmiş görünüyor, ancak dondurucu hava Avrupa'nın enerji sistemini bu kış ilk gerçek testinden geçirecek. Alman enerji şebekesi otoritesi geçen hafta, yeterli gaz tasarrufu yapılmadığı ve tüketim seviyeleri de dahil olmak üzere beş temel göstergeden ikisinin kritik seviyelere ulaştığı konusunda uyarıda bulundu.
Bu İçeriğe Tepkiniz Nedir?






