Hangi Ülkelerde Direksiyon Sağda?

Direksiyonun sağda olduğu ülkeler denildiğinde akla ilk gelenler İngiltere, İrlanda, Hindistan, Avustralya, Japonya, Güney Afrika, Malta, Pakistan, Jamaika, Malezya, Nepal ve Singapur'dur.

Mart 12, 2023 - 14:20
Şubat 14, 2024 - 07:25
 0  207
Hangi Ülkelerde Direksiyon Sağda?

Dünyanın birçok ülkesinde trafik sağdan aktığı için araçların direksiyonu soldadır. Ancak bazı ülkelerde trafik soldan akar ve direksiyon aracın sağındadır. Bugün dünyadaki insanların 2/3'ü trafikte araç kullanıyor ve yalnızca 1/3'ü soldan giden trafikte araç kullanıyor. Dünyadaki tüm yolların %72'sinde trafik sağdan, %28'inde ise soldan akmaktadır. Ancak trafik akış yönünün sağ veya sol olarak belirlenmesi aslında ortak bir amaca, yani araç trafiğinin düzenlenmesine hizmet etmektedir.

Bazı ülkelerde direksiyon neden sağdadır?


Bazı ülkelerde direksiyonun neden sağda olduğunu merak ediyorsanız size kısa bir bilgi verelim. Direksiyonun sağda olduğu ülkeler genellikle Birleşik Krallık ülkeleri veya eski İngiliz kolonileridir. Bunun nedeni, tarihsel olarak, İngiltere'de at arabalarıyla seyahat ederken çoğu binicinin atın sol tarafına oturması ve kamçıyı sağ eliyle sallamak zorunda kalmasıdır. Bu nedenle otomobilin ortaya çıkmasıyla birlikte İngiltere ve kolonileri arabaların direksiyonunun sağda olmasını tercih etti.

Bazı ülkelerde yerel trafik koşullarına uyum sağlamak veya başka sebeplerden dolayı direksiyonun sağda olması tercih edilmektedir. Örneğin Japonya'da trafik soldan akıyor ama bazı özel araçlarda direksiyon sağda. Bu, dar sokakların ve sağ taraftaki park yerlerinin yaygın olduğu şehirlerde sürüşü kolaylaştırmak için yapılır. Direksiyonun sağda olduğu ülkelerde aracın sürüş yönü solda olduğundan bu ülkelerde özellikle ilk kez kullananlar dikkatli olmalıdır.

Hangi ülkelerde direksiyon sağdadır?


Araçların sağdan gittiği ülkeler, sürücülerin araçlarının trafik akışını soldan yöneten ülkelerdir. Bu ülkelerde araçlar sol şeridi kullanır ve trafik sağdan akar. Bazı örnekler:

  • Avustralya
  • Yeni Zelanda
  • Hindistan
  • Endonezya
  • Japonya (bazı araçlar)
  • Güney Afrika
  • İngiltere
  • İrlanda
  • Singapur
  • Tayland

Not: Japonya'da trafik soldan akar, ancak bazı özel araçlarda direksiyon sağdadır.

Arabaların direksiyonları neden sağda?


Bazı ülkelerde direksiyonun sağda olmasının temel nedeni tarih boyunca ortaya çıkan farklı trafik yönetim sistemlerine dayanmaktadır. Pek çok eski İngiliz kolonisi ve İngiliz Milletler Topluluğu ülkesi, özellikle İngiltere'nin etkisi altındakiler, sağ direksiyon simidini benimsedi.

Bu tercih, atlı araç sürücülerinin kendilerini kılıç taşıyarak savunma ihtiyacından kaynaklanıyordu ve bu sürücüler karşıdan gelen trafiği görebilmek ve hızlı tepki verebilmek için sol taraftan araç kullanmayı tercih ediyordu. Bu alışkanlık motorlu taşıtların yaygınlaşmasıyla devam etmiş ve birçok ülkede direksiyonun sağda olması kültürel ve tarihi bir özellik haline gelmiştir. Bu durum, trafik düzenlemelerinin standartlaştırılmasına yönelik farklı ulusal politikaların bir yansımasıdır ve bugün birçok ülkede hala devam etmektedir.

Bu İçeriğe Tepkiniz Nedir?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow

Web Haberleri Yeni bilgiler, haberler ve mesleki yenilikler insanların hayatında önemli rol oynamakta, öğrenmelerine ve gelişimlerine katkıda bulunmaktadır.